Exam tadika . . .

Seperti biasa setiap petang ibu menjemput Nu’aim di tadika. Pintu kereta belum pun ditutup, Nu’aim sibuk memanggil ibunya kerana ingin memberitahu sesuatu.

“Ibu, ada surat cikgu bagi,” Nu’aim berkata sambil tangannya sibuk membuka zip beg sekolahnya. Kemudian dia menghulur surat putih yang berlipat kepada ibu.
Selepas meneliti surat itu baharu ibu maklum Nu’aim akan menduduki peperiksaan pertengahan tahun minggu depan.
“Ohoo Nu’aim ada exam nanti,” aku memaklumkannya. Aku menunjukkan jadual peperiksaan yang tertera di atas kertas itu.
“Exam tu apa ibu?” tanya Nu’aim.
“Exam tu peperiksaan. Nanti Nu’aim tak boleh tiru atau copy orang lain semasa buat aktiviti di dalam kelas,” jelas aku ringkas. Nampak dia mengangguk-anggukkan kepala. Fahamlah agaknya.

Inilah kali pertama Nu’aim menduduki peperiksaan dalam hidupnya. Mula 12/5 hingga 15/5. Antara subjek peperiksaannya bahasa Melayu, bahasa Inggeris, bahasa Arab, Matematik, Sains, pendidikan ISlam dan kreatif. Masa tadika dulu-dulu aku ada ujian macam ni ke? Aku pun tak ingat. Aku tadika KEMAS, dekat dengan rumah. Masa tu tahun 1985. Uniform tadika pun belum wujud lagi.

Bermula hari Isnin lepas setiap pagi Nu’aim akan meminta kertas jadual peperiksaan tu. Excited sungguh. Macam hendak mengambil peperiksaan di universiti, sibuk saja tengok jadual. Walhal priksa di tadika saja. Apabila malam menjelma rajin pula hendak buat aktiviti matematik. Ibu pula yang malas hehehe tak patut. Tambahan pula Isyraf asyik mengacau, lagilah malas…

Hasil Nukilan :
Nurulhilyati Abdul Halim
Pemilik Raudhatunnaim.Com
nurulhilyati@fineacademy.com.my

Speak Your Mind

*